A WikiSzótár.hu egyes részei már kaphatók kinyomtatva is.

katt ide
Hiteles fordítás!

intézze az irodájából...
Tetszik a WikiSzótár.hu?

fémjelzés - wikiszótár: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikk, fogalom)


Fémjelzés A WikiSzótár wikiből wikiszótár.hu online magyar értelmező szótár,Wiki

A lap korábbi változatát látod, amilyen Vicus (vita | szerkesztései) 2011. március 20., 19:04-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

fémjelzés (főnév)

1. Ékszerészet: Hitelesítés. Az a tevékenység, amelynek során a nemesfémek ötvözetéből készült tárgyat szabványos jelzéssel ellátják, amely a tárgy valódiságát és minőségét fejezi ki.

Az ezüst és arany ékszerek fémjelzés után kerülnek kereskedelmi forgalomba. Magyarországon a Magyar Kereskedelmi Hivatal Nemesfémvizsgáló és Hitelesítő Hatósága végzi a fémjelzést.


2. Ékszerészet: Hitelesítés jele. A nemesfémek ötvözetéből készült tárgyon lévő jel, amely a tárgy valódiságát és minőségét fejezi ki.

Mielőtt vennék egy ezüstgyűrűt, mindig megkeresem rajta a fémjelzést. A hosszú használat után a karperecen már alig látszik a fémjelzés.


3. Átvitt értelemben, választékos: Bizonyíték a kiválóságra. Egy alkotás, termék, gyártmány, teljesítmény értékének, kiválóságának elismertség, hírnév által való igazolása.

J. K. Rowling neve már magában is fémjelzés. A Toshiba fémjelzés, a köztudatban mint hordozató számítógépek gyártója, a kevésbé mindennapi rétegekben pedig mint az erőművek, a modern, nagy sebességű vonatok, mobiltelefonok kialakítója, gyártója.


Eredet [fémjelzés < fém + jelzés]


--Vicus 2011. március 20., 15:23 (CEST)Tetszett ez a szócikk?
wiki - fémjelzés - wikiszótár.hu online magyar értelmező szótárWikiSzótár.hu - Copyright 2008. Minden jog fenntartva.