Reklámmentes WikiSzótár.hu
Kövess minket a Facebookon!

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározás, jelentés, példa, eredet, szinonima, szócikk, fogalom, szóhasználat, nyelvtani adatok)

Fémjelzés

A lap korábbi változatát látod, amilyen Vicus (vitalap | szerkesztései) 2011. március 20., 18:04-kor történt szerkesztése után volt.

fémjelzés (főnév)

1. Ékszerészet: Hitelesítés. Az a tevékenység, amelynek során a nemesfémek ötvözetéből készült tárgyat szabványos jelzéssel ellátják, amely a tárgy valódiságát és minőségét fejezi ki.

Az ezüst és arany ékszerek fémjelzés után kerülnek kereskedelmi forgalomba. Magyarországon a Magyar Kereskedelmi Hivatal Nemesfémvizsgáló és Hitelesítő Hatósága végzi a fémjelzést.


2. Ékszerészet: Hitelesítés jele. A nemesfémek ötvözetéből készült tárgyon lévő jel, amely a tárgy valódiságát és minőségét fejezi ki.

Mielőtt vennék egy ezüstgyűrűt, mindig megkeresem rajta a fémjelzést. A hosszú használat után a karperecen már alig látszik a fémjelzés.


3. Átvitt értelemben, választékos: Bizonyíték a kiválóságra. Egy alkotás, termék, gyártmány, teljesítmény értékének, kiválóságának elismertség, hírnév által való igazolása.

J. K. Rowling neve már magában is fémjelzés. A Toshiba fémjelzés, a köztudatban mint hordozató számítógépek gyártója, a kevésbé mindennapi rétegekben pedig mint az erőművek, a modern, nagy sebességű vonatok, mobiltelefonok kialakítója, gyártója.


Eredet [fémjelzés < fém + jelzés]


--Vicus 2011. március 20., 15:23 (CEST)