Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Borostyán szó jelentése

borostyán (főnév I.)

Borostyán.jpg

1. Futónövény. Fényes, sötét, örökzöld, karéjos levelű erdei vagy kerti kúszó, illetve kapaszkodó szárú növény; zöldessárga ernyős virágzatú, termése fekete bogyó. (Latin neve: Hedera helix.)

A borostyán felfutott az öreg ház falára. A telekhatáron álló, borostyántól zöldellő szomszédos fal érdekes hangulatot adott az udvarnak.


2. Átvitt értelemben, költői: Örökzöld levélkoszorú, ami borostyánból készült a költői vagy a hadi dicsőség jelképeként.

A hadvezér fejére kitüntetésül borostyánt illesztett az uralkodó. Az első megjelent kötetének sikere miatt a borostyán hirtelen hullott a kezdő költő ölébe.


Eredet [borostyán < ómagyar: borostyán < perzsa: barsam, barsum (borostyán) < szanszkrit: barhis (áldozati növény) < béhati (tép)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 64 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)