Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Kaszt szó jelentése

kaszt (főnév)

1. Zárt társadalmi közösség, réteg Indiában és más keleti országokban, amelynek tagjai származásuk, foglalkozásuk, vagyoni és társadalmi helyzetük alapján a hozzájuk nem tartozóktól mereven elkülönülnek.

A kasztok közt nem lehet házasodni. A kasztban élő szokások elkülönítik a kaszt tagjait más kasztoktól. Japánban is elevenen él a kasztok emléke.


2. Átvitt értelemben: Szűk társadalmi csoport, hatalmi elit, amely zártságát, elkülönülését, rendi, társadalmi, politikai kiváltságait féltékenyen őrzi.

Az országgyűlési képviselők a kasztból kerülnek ki. A kaszthoz tartozás egyben a kaszt erkölcsi normáinak az átvételét is jelenti.


Eredet [kaszt < indiai angol: caste (kaszt) < portugál: casta (kaszt, fajta) < latin: castus (tiszta, különválasztott) < castro (vág, metsz)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 5 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)