Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Magyar szó jelentése

magyar (főnév)

Magyar3.jpg

1. Kárpát-medencében élő nép, amelynek zöme a medencében él, országának fővárosa Budapest, valamint múltja messze az időben Ázsiába nyúlik vissza. (Általában többes számban használjuk.)

Amikor a magyarok elérték a Kárpát-medencét, itt rokon népek nyomait találták. A magyarok sokszor harcoltak a szabadságukért.


2. Kárpát-medencei ember, főleg férfi, aki ennek a népnek a tagja (függetlenül a lakhelyétől), aki ebbe a közösségbe született bele, vagy ezzel vállal sorsközösséget.

A magyart nagyon ügyes és talpraesett embernek tartják szerte a világon. Kossuth Lajos a legnagyobb magyarnak nevezte gróf Széchenyi Istvánt.


3. Kárpát-medencében beszélt nyelv, amit ezek az emberek beszélnek. Lásd még: mai magyar

A magyart 15 millió ember beszéli anyanyelvként szerte a világon. A magyar latin betűket használó ragozó nyelv. Az ábrán sötétzöld szín jelzi a magyar nyelvterületet, világoszöld a jelentős magyar kisebbségű nyelvterületeket.


4. Tantárgy, amely ennek a Kárpát-medencei nyelvnek a nyelvtanát, szókincsét és irodalmát tanítja.

Az iskolában ötödik osztálytól kezdve van magyar. Az érettségi kötelező része a magyar.


Eredet [magyar < ómagyar: magyar < ősmagyar: megyer, meger (magyar) < moger, muager (szabad ember) < dravida: magar (emberek, ifjak)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 385 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)