Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Paszpartu szó jelentése

paszpartu (főnév)

1. Képet körülvevő szegély egy képkereten belül, amely különböző anyagokból készülhet (például kartonból, szövetből vagy selyemből). A paszpartu segítségével szép összhatás érhető el a bemutatott kép és a keret színei között.

A fényképész szürke árnyalatú paszpartut javasol az elkészült képhez. A bekeretezett paszpartu szélessége kiemeli a fényképet.


2. Régies: Több zárhoz használható kulcs, amelyek különböznek egymástól, mégis egyetlen kulccsal nyithatók; mesterkulcs.

A hotel ajtóit a takarítónő egyetlen egy paszpartuval nyitja. A tulajdonosnak a paszpartu kényelmet jelent, de jobban kell rá vigyáznia, mert a pótlása nehezebb.


3. Régies: Általános igazolvány; szabad igénybevételt vagy belépést biztosító bérlet vagy jegy.

A turista az összes fővárosi múzeumba érvényes paszpartut szeretne vásárolni. A havi paszpartuval akárhányszor igénybe lehet venni az edzőtermet.


4. Régies: Álruha; megtévesztő, hétköznapi öltözet.

A király paszpartuban járta az országot. A paszpartu elrejtette a díszes ruháját, és így egyszerű emberként beszélhetett a néppel.


Eredet [paszpartu < francia: passe-partout (álkulcs, „mindenütt használható”) < passer (átmegy) < lásd: passz + partout (mindenütt) < par (át-) + tout (minden) < lásd: totális]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 0 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)