Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Tudat szó jelentése

tudat (főnév)

She2.jpg

1. Az elme éber működése. Az elme felfogó, kiértékelő és döntést hozó működése, hogy valakinek tudása van, vagy lehet az átélt, látott, hallott, olvasott (más szóval érzékelt) vagy elképzelt dologgal kapcsolatban. Ez magában foglalja a dolgok felismerését.

A tudat nem csupán a környezet hatása. A tudat képes megismerni a világot. A különböző élőlények tudata függ az elméjük fejlettségétől. Az ember rendelkezik a legfejlettebb elmével, így a tudata is a legkifinomultabb.


2. Az elme éber működésének megnyilvánulása, amikor észlel és megoldásokat ad.

A beteg még nincs tudatánál, az altató hatása alatt van. A különféle drogok és az alkohol csökkentik a tudatot. Az állatok tudata a környezetükre irányul, a kutya például felismeri a gazdáját, vagy azt, hogy milyen szándékú ember közeledik feléje.


3. A beazonosított dolgok összessége, amelyeket az éber elme felismert.

A gyermek tudata folyamatosan bővül. A csirkék tudata a kutyákéhoz képest kevesebb lehet, hiszen elméjük is fejletlenebb és az életterük is kisebb.


Eredet [tudat < tud + -at (főnévképző)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 44 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés





WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)